brudpar kräver tillbaka pengar
Nyligen uppmärksammades en händelse där ett brudpar kräver tillbaka pengar från sin fotograf trots att de till exempel redan hade använt bilderna till att skapa ett album. Enligt Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) ska fotografen betala tillbaka 16.000 kronor till brudparet. Det här väcker en viktig fråga – vad gäller egentligen när det kommer till avtal och upphovsrätt? Här går jag igenom hur jag arbetar med avtal och vad det innebär för både mig som fotograf och dig som kund.
två avtal för tydlighet och trygghet
När du bokar mig som bröllopsfotograf arbetar vi alltid med två olika avtal för att allt ska vara tydligt och tryggt för båda parter:
- DET FÖRSTA AVTALET SKICKAS PER POST
- Detta avtal specificerar datum, tid, plats och den totala summan för uppdraget.
- Det sammanfattar också det vi har diskuterat under våra planeringsmöten, så att vi båda har en tydlig bild av vad som gäller.
- DET ANDRA AVTALET ÄR DIGITALT
- Det innehåller de allmänna villkoren för fotograferingen.
- Här regleras vad som gäller vid exempelvis avbokningar, deposition, leveranstider och vad du som kund får göra med bilderna. Avtalet finns i slutet av detta inlägg så att du kan läsa igenom det, eller om du som fotograf vill använda samma.

upphovsrätten – vad innebär den?
Den här händelsen väcker många funderingar. Nu vet jag inte exakt vad som hänt och ska inte uttala mig för mycket, men jag har sett att brudparet bläddrar i ett album när en reporter gör en intervju. Detta innebär alltså att brudparet skapat produkter av bilderna. Jag har också läst i diverse grupper att bilderna ska ha delats på sociala medier.
Många tror att de äger bilderna när de köper en fotografering, men i själva verket äger fotografen upphovsrätten.
DET INNEBÄR ATT:
☀︎ Fotografen har rätt att använda bilderna i sin marknadsföring och portfolio (om inte annat avtalas).
☀︎ Kunden får en licens att använda bilderna enligt överenskomna villkor.
☀︎ Det är inte tillåtet att redigera, sälja vidare eller använda bilderna i kommersiellt syfte utan tillstånd från fotografen.
I det aktuella fallet har brudparet inte bara krävt pengarna tillbaka, utan också använt bilderna till att skapa ett album. Detta innebär att de har nyttjat bilderna enligt licensen, men samtidigt hävdat att de inte vill betala för tjänsten. Eftersom fotografen äger upphovsrätten och endast ger kunden en begränsad licens att använda bilderna, blir det problematiskt när bilderna används utan att betalning skett. Det kan likställas med att köpa en bok, läsa den och sedan försöka lämna tillbaka den trots att man redan fått ta del av innehållet. Du går ju inte till en butik och tror att du får läsa en tidning ståendes i buiken och sedan lägga tillbaka den? Du köper ju inte heller kläder, använder dem en gång med prislappen på och återlämnar sedan?

vad kan fotografen göra i en sådan situation?
Om en kund använder bilderna utan att ha betalat fullt ut för tjänsten kan fotografen:
☀︎ Skicka en faktura för olovlig användning av bilderna om betalning inte har skett enligt avtalet. Enligt SFF (Svenska Fotografers Förbund) får detta ske vid otillåten användning: "Vid otillåten användning, ändring eller bearbetning av bild utgår ersättning motsvarande fotograferingsarvodet eller aktuellt arkivbildspris. På detta tillkommer ett skadestånd motsvarande minst samma belopp, dvs 100 % påslag."
☀︎ Hänvisa till avtalet där det står att bilderna endast får användas om betalning är gjord.
☀︎ Begära skadestånd om bilderna använts kommersiellt eller spridits utanför det överenskomna syftet.
☀︎ Vidta rättsliga åtgärder om kunden vägrar betala trots att de använt materialet.
Vidare handlar det också om att framföra sina klagomål inom en rimlig period efter fotograferingen ägt rum. Jag har fått uppfattningen att detta hänt flera månader efter det aktuella bröllopet, men jag kan ha fel. Att återkoppla med klagomål inom en rimlig tidsfrist är avgörande av flera skäl:
☀︎ Möjlighet till åtgärd – Ju snabbare en kund återkopplar, desto större är chansen att problemet kan lösas. Om en fotograf får veta att något är fel direkt efter leverans kan det finnas möjlighet att justera redigering, leverera om filer eller på andra sätt tillmötesgå kunden.
☀︎ Bevisföring och trovärdighet – Om en kund väntar flera månader eller till och med år med att klaga, blir det svårare att styrka vad som faktiskt har hänt. Både kunden och fotografen kan ha glömt viktiga detaljer, och det kan vara svårt att bevisa vad som sagts eller gjorts vid tidpunkten för tjänsten.
☀︎ Rimlighet och god affärspraxis – Att komma med klagomål långt efter att tjänsten är utförd och bilderna har använts kan uppfattas som orimligt. Om en kund exempelvis redan har publicerat, framkallat eller skapat produkter med bilderna men långt senare begär återbetalning, kan det uppfattas som att de utnyttjar situationen snarare än att de har ett legitimt klagomål.
☀︎ Juridiska aspekter och upphovsrätt – Många avtal innehåller klausuler om reklamationstid. Om en kund har godkänt och använt bilderna utan att påtala något problem inom avtalad tid, kan det bli juridiskt svårt att hävda att bilderna varit otillfredsställande i efterhand. Upphovsrättsligt sett har fotografen också rätt att kräva ersättning om bilderna används, oavsett om kunden i efterhand är missnöjd.
☀︎ Respekt för leverantörens arbete och tid – Fotografen har lagt tid, energi och expertis på att leverera en tjänst. Att komma med klagomål långt senare kan innebära att fotografen får lägga ner extra tid på att hantera en situation som borde ha lösts tidigare, vilket påverkar deras verksamhet negativt.
Sammanfattningsvis handlar det om att ha en öppen och transparent dialog i rätt tid. Snabb återkoppling möjliggör lösningar, medan sena klagomål kan skapa onödiga konflikter och osäkerheter för båda parter.
varför är avtal så viktiga?
Avtal skyddar både mig som fotograf och dig som kund. De skapar tydlighet kring vad som ingår, vad som gäller vid eventuella förändringar och säkerställer att vi båda har samma förväntningar. Det minskar risken för missförstånd och ger trygghet inför en av livets viktigaste dagar.
Nedan hittar du det digitala avtalet som jag använder. Om du är fotograf får du gärna använda det som inspiration för att skapa ditt eget!