att tänka på


Att planera en familjefotografering kan vara en otroligt fin upplevelse för hela familjen. En fråga jag ofta får rör barnens ålder. Hur gamla ska de vara när vi investerar i vår familjefotografering? Jag har ingen åldergräns på mina fotograferingar, men det finns en del saker jag tycker att man kan ha i åtanke innan man bokar just mig som fotograf.


nyfödd


Jag tycker det är så fint att fotografera små nyfödda bebisar. Dock är jag inte utbildad nyföddfotograf, utan har bara min egen erfarenhet av jobbet och att själv vara mamma att utgå ifrån. Jag fotograferar inte heller i studio, på bean bags och liknande, utan jag gör mina nyföddfotograferingar väldigt lifestyle-baserade. Det vill säga i hemmiljö, med helt vanlig och naturlig rekvista, mycket närhet, kärlek och så vidare. Barnet är både ensamt på bilder och tillsammans med mamma, pappa och/eller eventuella syskon/fyrbenta syskon.


En nyföddfotografering passar perfekt att göra innan barnet blivit 14 dagar, vilket de flesta fotografer promotar. Det beror på att bebisen är så liten att den sover väldigt mycket, vilket gör att man får tillfälle att i lugn och ro ta många fina sovbilder. Jag har dock gjort fotograferingar när bebisarna kommit upp mot 4-5 veckor och det har inte varit några problem. Under dessa har vi lyckats få både sovande och vakna bilder.

barnets första år


Ett barns första år är fantastiskt fint att fotografera ur alla dess olika skepnader. Mina personliga favoriter är nyfödd, runt åtta månader när barnet blivit så pass stor att hon eller han kan sitta själv utan stöd och sedan när barnet lärt sig stå på egen hand, runt 1 års ålder. Om jag bara hade möjlighet att göra en fotografering under barnets första år skulle jag nog välja nyfödd, då det är en så omtumlande tid som snabbt springer förbi utan att man riktigt hinner reagera på vad som faktiskt har hänt. Dock är det svårt att välja, för en 1-årsfotografering som är kombinerad med en familjefotografering är ju oslagbar.


FÖRSKOLEBARN


Barn som är runt 2-4 år är det lättare att kommunicera med, ge små uppgifter och planera en annan typ av fotografering med. Barn i förskoleåldern är nyfikna och bjuder mycket på sig själv. Det blir energifyllda bilder som verkligen visar barnets personlighet. Du kan också involvera ett lite äldre barn mer i planeringen av fotograferingen, i klädval, aktiviteter och förväntningar. Jag har en treåring hemma och han älskar att bli fotograferad (för det mesta), just för att han själv får vara delaktig. Det är också lättare för mig att skapa den typ av bild jag har föreställt mig när jag kan instruera honom hur han ska göra. Det går också att skapa mer lekfyllda fotograferingar där jag helt enkelt utgår från barnets agenda, vilket i sig skapar en nyfikenhet.

äldre barn


Detsamma som jag diskuterat ovan gäller från femåringar och uppåt likaså. Dock kommer barn ofta i nej-perioder och det är inte alltid läge att investera i en fotografering under en sådan fas. Även om man väldigt gärna vill göra en familjefotografering just under sexårstrotsen så kan det, om man har otur, förstöra mer än det ger. Om du tar med ett barn som absolut inte vill bli fotograferad kommer hon eller han bära med sig den upplevelsen och förknippa fotograferingen med det. Välj rätt tidpunkt och precis som jag sagt tidigare - involvera barnen i planeringen av fotograferingen. Då brukar det oftast gå bättre än man trott.


Lika motstridig som en liten i trotsålder kan en tonåring vara. Jag har inte fotograferat många tonåringar annat än vid vissa tillfällen eftersom det är mindre barn jag nishat in mig på, men av erfarenhet brukar de ha lite svårare för att slappna av. Det är lite klurigare för mig att skapa de där spontana ögonblicken när modellerna inte ser det roliga i att plocka kottar. Samma filosofi gäller egentligen för alla åldrar - involvera, involvera, involvera.

Summa summarum


Kontentan av detta då? Det finns ingen bättre och sämre ålder för att fotografera barn. Däremot är jag som fotograf inriktad mot mindre barn, från nyfödd upp till skolålder. Jag har fotograferat många äldre barn än så, men det händer inte lika ofta och är som nämnt inte riktigt min grej. Jag vill ha de där busiga, livfulla och helt oförutsägbara bilderna som små barn skapar.